Rauma - 5.9.2014 s. 11
AVOIMET OVET
Seaside Industry Parkissa 13.9. klo 11–14. Nonstop-bussit portilta. Tervetuloa tutustumaan! www.seasideindustryparkrauma.fi
Jan-Kristian Lindroos (vas.) ja Alexis Monteros esittelevät ylpeinä Wärtsilän uutta dieselmoottoria. Apukone on hyvä lisä konetekniikan opintoihin.
Insinööriksi maalle tai merelle
Satakunnan ammattikorkeakoulussa Raumalla voi valmistua monen alan insinööriksi. Syksystä 2015 lähtien SAMKin ja Winnovan Rauman koulutus siirtyy Satamakadun ja Merikoulunmäen yhteiskampukselle, jossa jo nyt on valtaosa SAMKin ja WinNovan koulutuksista. Kampuksen sijainti Seaside Industry Park Rauman kupeessa luo uusia mahdollisuuksia elinkeinoelämän tarvitsemien koulutus- ja TKI-palvelujen eli tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kehittämiselle yhteistyössä yritysten kanssa. Merenkulun koulutusohjelmasta valmistuu meri-insinöörejä, jotka voivat toimia konemestareina tai konepäällikköinä maalla ja merellä. Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelmasta valmistunut voi sijoittua suunnittelu-, tuotanto-, projekti-, automaatio- sekä tuotekehitys- ja asiakaspalveluinsinöörin tehtäviin. Koulutus on räätälöity erityisesti Rauman alueen elinkeinoelämää ja teollisuutta varten. Yrityksillä on jatkuvasti pulaa osaajista, joten töitä alalla riittää. Myös logistiikkaa ja tuotantotaloutta voi opiskella Raumalla. Logistiikan opinnoissa opiskelija saa laajat tiedot sekä tekniikasta että taloudesta. Logistiikka on kokonaisvaltaista materiaali- ja sitä tukevan tietovirran hallintaa. Logistiikkainsinöörejä työskentelee teollisuudessa, tukkukaupassa, kuljetus-, ahtaus- ja huolintaliikkeissä tai alan palveluyrityksissä. Tuotantotalouden koulutus antaa tiedot kannattavan yritystoiminnan lainalaisuuksista. Tuotantotalouden insinööri voi toimia laajasti yrityselämän alueilla tuotannosta markkinointiin.
Alexis Monteros ja Jan-Kristian Lindroos
Raumalla opiskelu sujuu
Teksti: Pirkko Ylilammi kuva: Kristiina Lehtonen
Keväällä meri-insinööriksi valmistunut Alexis Monteros ja neljännen vuoden insinööriopinnoissaan aloittanut Jan-Kristian Lindroos pitävät Raumaa kotoisana opiskelijakaupunkina. Puitteet ovat toimivat ja opetus on molempien mukaan vastannut odotuksia. Kotkasta kotoisin oleva Alexis opiskeli kotikaupungissa vahti-konemestarilinjalla, mutta jatko-opintoihin hän hakeutui Raumalle. Perheen perustaminen ja vakituinen työpaikka Borella venyttivät opintoja, mutta loppurutistus kannatti. – Palkka parani ja sain ylennyksen roro-alus Estraden ykköskonemestariksi, kertoo neljä viikkoa merellä ja neljä viikkoa vapaalla -työrytmiin tyytyväinen insinööri. Raumalainen Jan-Kristian Lindroos mietti lukion ja laivastossa suoritetun armeijan jälkeen pari vuotta, mitä ryhtyisi opiskelemaan. – En ole katunut ratkaisua. Ala tuntuu omalta, sanoo nopeaan tahtiin tutkintoa suorittanut opiskelija. Hänellä on menossa jo toinen evakkovuosi Otan kampuksella, sillä SAMKin tiloja merikoulunmäellä peruskorjataan. Yhteiselo muiden insinööriopiskelijoiden kanssa on Lindroosin mukaan sujunut hyvin. Lindroos oli jo toisen peräkkäisen kesän töissä Alfons Håkansin hinausaluksilla. Valmistumisen jälkeen hän on valmis lähtemään töiden perässä muuallekin. Työelämään sijoittumista helpottaa se, että koulutuksella voi hakea töitä myös maista, vaikka konepajateollisuudesta. Usean koulutusalan yhteiskampus saa molempien kannatuksen, vaikka se ei heidän elämäänsä enää vaikutakaan. – Merenkulku on alana erittäin kansainvälinen, joten kielitaitoa tarvitaan. Alan insinööriopintoihin kannattaa suunnata, jos on aidosti kiinnostunut tekniikasta. Laivojen konepuolelta on lähivuosina jäämässä paljon väkeä eläkkeelle, joten työpaikkoja on kyllä näköpiirissä, Monteros vinkkaa.