Rauma - 27.4.2006 Raumalehti 1/2006 s. 4-5
”Rauma on
täydellinen vikoineen”
oisiko sitä tyhjentävämmin sanoa, kuin eläkkeellä oleva matematiikan opettaja Matti Nissilä Rauman uudessa kuvateoksessa. Kaupungilla ja sen asukkailla on vahva identiteetti, sen huomasivat myös kirjan tekijät, tamperelainen käsikirjoittaja Jukka Vuolle ja helsinkiläinen valokuvaaja Susanna Kekkonen.
Kirjantekijät myöntävät auliisti, että Rauma oli heille etukäteen valkoinen läiskä. Vanhat puutalot ja merellinen sijainti olivat sentään molempien tiedossa. - Aluksi pörräsimme paljon keskustassa, tutustuimme paikkoihin ja jututimme vastaantulijoita. Emme kuitenkaan halunneet tehdä vain katugallupia, joten keskusteluista tuli välillä hyvinkin syvällisiä. Monet tapaamamme raumalaiset vanhat herrat osoittautuivat aikamoisiksi filosofeiksi, Jukka kehuu.
- Minusta oli hämmästyttävää, miten auliisti ihmiset lähtivät kirjaan mukaan. Helsingissä ei olisi tullut mieleenikään soittaa ihmisten ovikelloa ja kysyä heiltä lupaa kuvata. Raumalla on helppo lähestyä ihmisiä, Susanna tuumaa. Jukan mukaan usein kävi niin, että jutustelun aikana he saivat lisää hyviä vinkkejä. - Oli sentään yksi pariskunta, joka ei halunnut julkisuutta, mutta he halusivat antaa meille viinipullon tarinan korvikkeeksi! Kaupungin kuvateostoimikunta tilasi erilaisen kuvateoksen ja sellaisen se myös sai. Kirjassa ovat mukana kaikki raumalaisuuden ikonit, mutta pääosassa ovat aidot ihmiset. Mukana on niin paljaskonttisia kuin tullista tulleita kaupungin asukkaita. Susanna Kekkosen kuvat ja lauluntekijänäkin tunnetun Jukka Vuolteen nasevat tekstit muodostavat ihmisläheisiä ja hauskoja tarinoita paikallisesta elämänmenosta.
Onneakin matkassa
Valtaosa kirjassa mukana olevista henkilöistä lopulta vain ”tupsahti” vastaan. Tosin tekijät myöntävät, että rohkealla lähestymisellä ja onnellisilla sattumillakin oli oma osuutensa. - Esimerkiksi Juha Mantereelta kuulimme Rauman vanhimmasta hissitalosta, joka oli aikanaan paikkakunnan nähtävyys. No, eikös vaan rapussa tapasimme Leena Miettisen, joka arveli, että isä Aatos Ranta ottaa mielellään vieraat vastaan. Pilkillä olleeseen Jari Torkkiin törmäsimme sattumoisin, samoin prasulla viihtyneeseen Liisamaija ja Arto Mikkosen perheeseen. Se oli varmaan kevättalven kaunein päivä, Susanna muistelee. Kuvateos syntyi reilun vuoden uurastuksen tuloksena, joten kuvissakin ovat mukana kaikki vuodenajat. Myös Raumanmeren Juhannus sai kaksikon liikkeelle. - Raumalaisia emme juuri tavanneet, mutta nyt tiedämme, mitä massatapahtuma tarkoittaa! >
Koton Raumal
Kotona Raumalla
Julkistamispäivä 18.4. Kuvateoksen toteutus Mainostoimisto 42, Hämeenlinna. Painos 1 500 kpl, lisäksi tehdään suppeampi kaupunkiesite. Myynnissä kirjakaupoissa ja yhteispalvelupiste Pyyrmannissa. Kuvateokseen liittyvä valokuvanäyttely esillä kaupunginkirjastossa 18.4. alkaen.
”Yksittäisistä tarinoista syntyy kaupungin tarina, sen suuri ja sanaton huokaus. Ja sen sävyyn ja laatuun vaikuttaa myös alati muokkautuva kaupungin oma laatu, se, miten täällä on vuosisatojen aikana totuttu toimimaan.”
Sitaatti Tapio Koivukarin esipuheesta
Rauma on paljon muutakin kuin vanhoja purjelaivoja, huomasivat Susanna Kekkonen ja Jukka Vuolle.