Rauma - 3.1.2014 s. 8
Eija Luhtala neuvoo, miten Severi Salo (vas.) ja Joonas Niemi pääsevät Peda.netin käyttäjiksi.
Lehtori Erkki Koistisen mukaan kädentaidot linkittyvät useisiin oppiaineisiin. Itse tekemisessä hyödynnetään erilaisia suunnitteluohjelmia ja valmiista töistä kirjoitetaan loppuraportit.
Kaikki saavat tunnukset oppimisalustalle
Peda.netista osa oppilaan arkea
Teksti: Pirkko Ylilammi Kuvat: Juha Sinisalo
aumanmeren koulussa on alkamassa 9H-luokan yhteiskuntaopin tunti. Lehtori Eija Luhtala avaa kaapin, josta jokainen saa kannettavan tietokoneen työpöydälleen. Tunnelma on oikeastaan aika juhlallinen, kun opettaja selittää, että nyt rekisteröidytään Peda.net –palveluun ja oppilaan Omaan Tilaan. – Tämä on sitten loppuelämän juttu, joten en suosittele tunnukseksi Jorma69:ää. Se voisi tuntua nololta vaikka lukioaikana kun tunnuksia tarvitaan. Salasanan voitte vaihtaa milloin vain, mutta tunnus seuraa teitä loppuelämän, Luhtala muistuttaa ja näyttää miten rekisteröityminen tapahtuu.
Luhtala neuvoo, että helpointa on käyttää omaa nimeä – silloin muistettavaakin on vähemmän.
Rekisteröitymiseen tarvitaan myös sähköpostiosoite, johon tulee kertakäyttöinen salasana. Paluuviestejä tuleekin nopeaan tahtiin älypuhelimiin, jollainen lähes kaikilla on jo käytössä. Moni näyttää tyytyväiseltä siinä vaiheessa, kun opettaja kertoo, että todentaminen onnistuu jatkossa myös Facebook-tunnuksilla.
sä ovat lukiolaiset, mutta tarkoitus on, että portfolion kokoaminen alkaisi jo eskarissa. Tieto- ja viestintätekniikan koordinaattorina toimiva lehtori Erkki Koistinen kertoo, että marraskuun alussa koulutettiin nelisenkymmentä opettajaa, jotka vievät hanketta eteenpäin omissa kouluissaan. Alle 15-vuotiaiden palveluun rekisteröinti hoidetaan yhdessä lasten vanhempien kanssa. – Peda.net –verkkopalvelu on ollut opettajien käytössä jo 2000-luvun alkupuolelta ja sillä tehtiin myös opetussuunnitelma. Viime syksynä palveluun tuli päivitys, joka mahdollistaa oppilaiden liittymisen mukaan. Ideana on, että oppilaat rekisteröityvät palveluun ja opettajat sitten kutsuvat heidät mukaan omiin ryhmiinsä, Koistinen selvittää.
Oppilaista ajatus siitä, että kouluhistorian voi tallentaa Omaan Tilaan, tuntuu ihan luontevalta. Heidän mielestään on kätevää, kun koulutyöt löytyvät yhdestä paikasta ja vaikkapa kuvaamataidon töistä voi napata kuvan ja tallentaa portfolioon.
Kaikille pian tutuksi
Peda.net –palvelua otetaan nyt nopeaan tahtiin käyttöön Raumalla. Pisimmällä oppilaan Oman Tilan käytösIida-Maija Salovaara (vas.) ja Sanna Tikkanen uskovat, että oppikirja ja vihko pitävät pintansa. Tietokoneellakaan ei jaksa aina olla, he tuumivat.
Kynää tarvitaan yhä
Eija Luhtala on tehnyt oppimisalustalle yhteiskuntaopin testitehtävän, johon oppilaat pääsevät vastaamaan saman tien kannettavillaan. Käykö tässä siis niin, että reput, koepaperit ja oppikirjat jäävät pian histo8