Rauma - 11.1.2010 s. 18
Vesi
Teksti ja kuvat: Pirkko Ylilammi
pilottina riskiarvioinnissa
Nokian vesikriisi kaksi vuotta sitten osoitti, miten dramaattiset seuraukset ovat, jos juomavesi syystä tai toisesta pilaantuu ja tieto siitä ei kulje riittävän nopeasti. Tämän jälkeen on tehty paljon töitä, jotta vastaava tilanne ei toistuisi missään päin Suomea. Raumalla selvitykseen osallistuivat myös suurimmat vettä käyttävät yritykset. Juomaveden turvallisuuden takaamiseksi on Raumalla tehty pitkäjänteistä työtä jo kauan. Siihen on osaltaan vaikuttanut pintaveden käyttö raakavetenä. Myös yhteistyö kaupungissa toimivan Vesi-Instituutti Wanderin kanssa on hyödyttänyt vesilaitosta.
- Olemme vastikään olleet Vesi-Instituutin pilottikohteena riskien arvioinnissa ja kartoituksessa. EU:n talousvesidirektiivi tulee jatkossa edellyttämään vesilaitoksilta tällaista riskianalyysia ja meillä se on nyt tehtynä. Riskiarviointi tehtiin yhteistyönä, mutta Vesi-Instituutti voi jatkossa myydä palvelua, Suomela kertoo. Perusteellinen arviointi keskittyi juomaveden turvallisuuteen aina raakaveden hankinnasta sen käsittelyyn vesilaitoksella ja sieltä edelleen vesijohtoverkostoon ja kuluttajalle. Kylä-Kausen ja Suomelan mukaan työ ei tuottanut varsinaisia yllätyksiä tai ”pommeja”, mutta toi runsaasti uusia näkökulmia. Nykymaailmassa pitäisi osata varautua lähes mihin tahansa.
aumalaiset juovat hyvää ja perusteellisesti tutkittua vettä. Yhtä hyvää et pullosta saa, vakuuttavat verkostoinsinööri Jarmo Kylä-Kause ja käyttöpäällikkö Timo Suomela.
Kaivutöissä tarkkana
Suurimmat riskit olivat jo ennestään tiedossa. Pahin niistä olisi puhtaan veden ja jäteveden sekoittuminen niin kuin Nokialla tapahtui. Kun putket kulkevat samassa kaivannossa, on kaikissa kaivutöissä oltava ehdottoman huolellinen. - Vuoden 2008 heinäkuun alusta on kaikilta, jotka voivat vaikuttaa talousveden laatuun, vaadittu hyväksytysti suoritettu vesihygieniapassi. Passin suorittamista
Vesijohtovettä kelpaa nauttia vaikka kuohuviinilaseista, todistavat miehet ja täyttävät lasinsa vesilaitoksen laboratoriossa. Parhaimmillaan vesi onkin suoraan hanasta otettuna.Tosin vanhoissa taloissa tai jos vettä ei ole hetkeen käytetty, on hyvä antaa veden valua jonkin aikaa, asiantuntijat muistuttavat.
Hanavesi maistuu Jarmo Kylä-Kauselle (vas) ja Timo Suomelalle. Pullosta ei saa yhtä hyvää, he vakuuttavat. Veden laatua seurataan jatkuvasti. Kuvassa TOC-analysaattori.
Rauman Vesi palvelee
Vesijohtoverkoston ja viemäriverkoston hälytykset työaikana 02 83411 ja muina aikoina 02 8220 522 www.rauma.fi/vesi
18